Šta je bolje – Sličnosti i razlike izmedju paintballa i air softa

 

Ljubitelji adrenalina i ekstremnih sportova sigurno su upoznati sa svetskim senzacijama – paintball-om i air soft-om. Mnogi ih porede, neki čak smatraju airsoft naprednijom verzijom paintball-a, pitaju se koji je od njih bolja i zabavnija opcija.

Hajde da konačno damo odgovor na ovo pitanje i vidimo šta je bolje? Koje su to sličnosti, a koje razlika kada su u pitanju ova dva sporta?

Airsoft vs paintball – zajedničke osobine i sličnosti

 

Prvenstveno, hajde da ukratko “definišemo” ova dva pojma, za one koji nisu upoznati sa njima. Airsoft je popularna igra u kojoj se simulira borba, a takmičari bivaju eliminisani kada ih pogodi “metak” koji se ispaljuje iz puške koja podseća na pravo oružije. Sa druge strane, u paintball-u je cilj pogoditi suparnika paintball loptama, koje se ispaljuju iz specijalnog markera (puške).

Prva sličnost se sama već rekla, u pitanju su dva moderna, ekstremna i borbena sporta. Definitivno i jedan i drugi spadaju u adrenalinske aktivnosti. Ova činjenica mnoge uplaši na prvu loptu. Kada kažemo ekstremni sport, većina pomisli na opasnost, povrede, akrobacije.. Međutim, iako oba sporta imaju elemente borbe, pritom podrazumevaju i korišćenja replika oružija, izuzetno su bezbedni.

 

Pored toga, odmah možete zaključiti da je cilj u oba sporta isti. Krajnji cilj je eliminisati protivnika, tako što ćete ga pogoditi municijom koju ispaljujete iz oružija. Igre su često vremenski ograničene, ponavljaju se u nekoliko rundi, sa ciljevima koje je potrebno ispuniti. Obe igre teže ka tome da dočaraju utisak borbe i atmosfera sa bojnog polja, sa tim da je airsoft znatno realističnija opcija.

 

Airsoft vs Paintball – prednosti i mane

 

U airsoft-u se koriste plastične kuglice ili one od biorazgradivih materijala veličine, od 6mm, tzv. BB pelet, koje ne pucaju u dodiru sa metom, za razliku od paintball loptica. Upravo ovo je jedna veoma značajna razlika između ove dve aktivnosti. Kada ste pogođeni lopticom napunjenom bojom, teško je to prikriti i biće veoma očigledno da ste pogođeni, samim tim ispadate iz igre.

 

Sa druge strane, kada ste pogođeni plastičnom municijom, ne postoji jasan trag i dokaz o tome, tako da ćete u velikoj meri morati da se oslanjate na iskrenost i poštenje vaših saboraca i protivnika.

Kada smo kod toga da airsoft ne podrazumeva korišćenje boje, možemo reći da je za one koji ne vole da se “zaprljaju” on bolja opcija, čistije je. Sama municija je prilično jeftina,s obzirom na to da su u pitanju samo male plastične kuglice. Sama realističnost oružija je, za one kojima je to bitna stavka, velika prednost. U pitanju su najrealističnije kopije koje možete koristiti u ove svrhe.

Neke od mana smo već naveli, na primer to da se oslanjate na fer i korektan pristup protivnika kada je u pitanju izbacivanje. S obzirom na njihovu veličinu, BB kuglice je teško ispratiti, odnosno njihovo kretanje, kada ih “ispalite” iz puške.

 

Takođe, samo oružije koje se koristi je tehnički zahtevnije. Kako su u pitanju verne replike pravog oružija, istih su dimenzija,a pojedini primerci i gotovo iste težine kao originali, pa su s toga teži za rukovanje. U pitanju je vazdušno oružije, koje funkcioniše po principu izbaivanja plastičnih kuglica uz pomoć male količine vazduha.

 

Hajde sada da sagledamo prednosti i mane paintball-a. Kao što smo rekli, boja ostavlja jasne tragove nakon što ste pogođeni, tako da sa 100% sigurnosti možete znati ko je eliminisan. Takođe, loptice su znatno veće i teže, što omogućava da možete pratiti njihovu putanju lakše.

 

Očigledna mana, koja ne smeta svima naravno, je to što ćete se zaprljati od boje koja se ispušta iz loptica. Bitno je napomenuti da ova boja ne ostaje na odeći i ne stvara fleke. Takođe, municija koja se koristi je znatno skuplja nego ona koja se koristi za airsoft.

 

Ono što zapravo možemo podvesti kao realnu manu, jeste to što paintball ne izgleda zapravo realistično, pogotovo u poređenju sa airsoftom.

 

Smatra se da je airsoft jeftinija aktivnost, koja pruža realističniji utisak borbe, a paitnball je još uvek popularnija opcija, kao sport bolje organizovana koja ima veće događaje i takmičenja.

 

 

Šta donosi veći bol – paintball ili airsoft?

 

Na ovo pitanje je teško dati precizan i konkretan odgovor. Prag bola se razlikuje kod svakoga od nas, ne podnosimo ga svi jednako. Ono što možemo reći na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva, jeste da je bol zaista zanemarljiv i minimalan. Ali zabava i adrenalin koji prati ove dve aktivnosti su zaista nezamenljivi i neprocenjivi za ljude!

 

Bez obzira na sve prethodno navedno, pokušaćemo da vam damo što precizniji odgovor na ovo pitanje.

 

Oružije u oba slučaja ispaljuje municiju brzinom od oko 300 do 400 fps (stopa u sekundi). Međutim, glavna razlika leži u tome koja se municija ispaljuje. Klasična BB kuglica za airsoft teži oko 0,20 grama, a energija koja se postiže tokom ispaljivanja iznosi 0,84 J (džula). Sa druge strane, paintball lopta je teška oko 3 grama, a prilikom pucanja oslobađa 12,5 J energije.

 

Ovde, naime, postoji ogromna razlika u kinetičkoj energiji koja se oslobađa. Što znači da paintball sa sobom nosi 10 puta više energije nego airsoftove BB kuglice. To znači da će ove loptice ispunjene bojom zaboleti primetno više nego plastične kuglice. Pritom, kada vas pogode, loptice sa bojom zahvataju i znatno veću površinu od kuglica koje su prosečno veličine 6mm. Samim tim, paintball ostavlja veće otiske na telu, za razliku od sitnih crvenih tačkica od airsoftove municije.

 

Možemo, dakle, zaključiti da s obzirom na znatnu razliku u veličini municije i energiji, postoji veća šansa da ćete osetiti bol prilikom pogotka u paintball-u. Međutim, kada koristite dobru zaštitnu opremu, obučete se prikladno i pridržavate pravila, bol koji nastaje u paintball-u se smanjuje i postaje praktično neosetan.

 

Završna reč – za koju se opciju odlučiti?

 

Kada su u pitanju ova dva ekstremna sporta, najbolji odgovor koji možemo da damo jeste da morate da probate pa da lično prosudite! Na osnovu svog doživljaja, toga šta preferirate i šta vam prija, najbolje ćete prosuditi koja od aktivnosti je za vas bolji izbor.

 

Ukoliko rešite da se oprobate u nekoj od aktivnosti, Arena vam omogućava da se oprobate u paintball-u (na čak 3 različita terena), ali i u najrealističnijem vatrenom okršaju – airsoft. Kontaktirajte nas za više informacija i upustite se u nove avanture koje ćete dugo pamtiti i prepričavati!

Call Now Button