Često nailazimo na pitanja koja se tiču žena i paintball-a. Mnogi adrenalinske i ekstremne sportove poput ovog nepravedno smatraju muškim. Zabluda je da paintball nije za devojke i da se one nerado priključuju ovakvim aktivnostima. Kao razlozi često se javljaju tvrdnje da paintball boli, ostavlja modrice, fizički je zahtevan.. Devojke se ne upuštaju u ovu aktivnost najčešće zbog manjka informacija o tome šta je i kako se igra paintball. Vođeni navedenim zabludama i mišljenjima, rešili smo da napišemo ovaj kratak vodič za žene.

Žene su uspešne kao profesionalne sportiskinje u paintball-u

Prvo bi naglasili da postoje mnogi profesionalni ženski paintball timovi. Devojke koje se bore u timovima su veoma borbene, vešte i uspešne u ovom sportu. One se takmiče i na Svetskom kupu, gde se pobeđuju najbolje muške i miks profesionalne timove! Dakle, ovaj sport i te kako prija ženama i vične su u njemu.

Korisni saveti za žene u paintball-u

Ono što bi napomenuli kada je u pitanju bezbednost i bol u paintball-u jeste da aktivnost koja je dozvoljena čak i deci, ne može biti opasna. Zapravo, paintball-om se mogu baviti svi, bez obzira na godine i pol. Ukoliko se pridržavate pravila i nosite zaštitnu opremu, mogućnosti povređivanja su minimalne. Ako ispratite naše smernice, užitak će biti maksimalan, a bol na minimumu.

Viknite kada ste pogođeni

Kada vas neko iz protivničkog tima pogodi, jasno i glasno to signalizirajte, kako ne bi došlo do toga da primite nekoliko udaraca zaredom. Možete podići ruke i pušku kako bi svi znali da ste eliminisani i tada se bezbedno uputite do sigurne zone.

Odeća i obuća pogodna za paintball

Svi znamo koliko je ženama bitna odeća i obuća. Potrudite se da obuća koju nosite bude udobna, kako ne bi došlo do spoticanja i povreda zbog neprimerene obuće. Takođe, postoji mogućnost da će se odeća zaprljati bojom, tako da vam savetujemo da obučete odeću za koju nećete mariti ako bude zaflekana. Bonus savet je da pazite koju boju nosite. Neka to budu maskirne i tamne boje, poput crne, raznih nijansi zelene i slično. Osim što su manje šanse da na tim bojama ostanu fleke, ovo su i kamuflažne boje. Ako se plašite bola koji vam paintball može naneti, predlažemo vam da se obučete slojevito. Ukoliko na sebi imate slojeve odeće, to će amortizovati udarac i biće slabijeg intenziteta.

Zavežite kosu u rep

Sklonite kosu sa lica dok igrate, najbolje bi bilo vezati je u visok rep ili pletenicu. To će pomoći maska za lice lepo prione na lice, a i neće vam smetati prilikom kretanja i smanjivati vidik. Možete koristiti bandanu kako bi zaštitili kosu od boje. Boja je najčešće uljana, pa ćete je lako, samo uz pomoć šampona sprati sa kose.

Zaštitna oprema za paintball

Zaštitna oprema je tokom igranja paintball-a OBAVEZNA, nije dozvoljeno da je skidate. Njena uloga je da spreči povrede i osigura vašu potpunu bezbednost. Ona se sastoji od zaštitnih prsluka, koji su slični pancirima i zaštitiće predeo grudi od pogotka loptice. Deca i žene ih moraju nositi. Zaštitna maska je možda i najvažniji deo opreme, jer u potpunosti štiti vaše lice. Takođe, dobijate i rukavice, koje će štiti vaše ruke od nezgodnih pogodataka. Dakle, u potpunosti ste zaštićene i vaše je samo da uživate u ovoj vrhunskoj zabavi!

Iskustvo žene u paintball-u

Najbolje o ženskom iskustvu i utiscima govore same žene. Mi vam prenosimo impresije jedne od devojaka koja je posetila našu arenu:

“Moram priznati da sam bila jako skeptična kad sam prvi put dobila poziv za paintball. U glavi mi se vrtelo milion misli i pitanja: Da li boli, da li će mi ostati modrica, isprljaću se, neću umeti da držim pušku, izgledaću smešno.. Bila sam na korak od toga da se srdačno zahvalim na pozivu i odbijem uz najljubazniji osmeh, ali u meni je prevagnula ona avanturistička strana ličnosti koja vapi za novim nezaboravnim iskustvom. Rekoh veselo: “Pa to je strava, gde da dođem?” – „Autokomanda, 19h, oduševićeš se, ali ostavi štikle kod kuće“ čulo se sa druge strane.

Već na samom parkingu stičete utisak da ste u nekoj drugoj dimenziji. Ušuškan između starih visokih zgrada koje spolja podsećaju na scenografiju iz filma o Dzejms Bondu nalazi se prostrani teren za paintball. Ulazim unutra i tu me čeka prvo pozitivno iznenađenje. Nailazim na čist i uredan prostor koji služi kao priprema za igru i odmor. Bilo nas je desetak. Po dolasku smo odmah dobili kombinezone, koji su bili čisti i sveže oprani, usput su čak i mirisali na nekakav umirujući omekšivač. Mi devojke smo dobile i zaštitne prsluke (ipak smo nežniji pol).

Zatim smo dobili detaljne instrukcije za igru. Instruktori su bili strogi i ozbiljni. S obzirom na to da je reč aktivnosti koja može biti potencijalno opasna ukoliko se pravila ne poštuju, njihov strogi nastup mi nije smetao. Podeljeni smo u dva tima, dobili maske uz napomenu da ih nikako ne skidamo dok smo na terenu. Uzimam pušku i opet počinje da me obuzima ona čuvena misao, što ti je ovo trebalo, bolje da si otišla u teretanu da se istrčiš ili lepo ispijaš koktele u omiljenom kafiću. Obuzeta svojim mislima čujem odbrojavanje instruktora koji daje znak za početak prve runde. Na taj znak istrčavam van baze, tražim bezbedno mesto odakle mogu da naciljam protivnike i u tom trenutku zaboravljam na sve drugo, unosim se u ulogu žene ratnice.

Posle nekoliko rundi shvatam da sva pitanja koja sam imala u glavi postaju potpuno nebitna. Osećaj i adrenalin koji imate na terenu je neverovatan i nesvakidašnji, teško je da uporedim sa bilo čim, jednostavno morate da doživite. Što se tiče bola- ne boli ili makar ne osećate od adrenalina koji imate na terenu. Modrica ostane po koja, ali vam ni to nije važno, jedino što vam možda neće baš svi verovati da ste ih zaradili na paintball-u. Nakon ovakvog prvog iskustva, paintball igram redovno i radujem se svakoj rundi, posebno kada pobeđujem!”

Ukoliko i vi želite da iskusite paintball, kontaktirajte nas. Želimo da čujemo vaše mišljenje i iskustva. Da li i dalje smatrate da paintball nije za žene? Šta biste savetovali devojkama koje se upuštaju u ovu avanturu?

Call Now Button